top of page
  • Forfatterens bildeBernadette Pohl

Ta vare på ryggen din

Visste du, at statistisk sett er muskel- og skjellettplager den vanligste årsaken til legemeldt sykefravær blant nordmenn. Ifølge NAV var det i 3. kvartalet i 2023 hele 35,4% blant men og 25,1% blant kvinner som var sykmeldt pga det.


De vanligste plagene i muskel- og skjellettsystemet er ifølge FHI knyttet til smerter i ryggen. Årsakene er oftest sammensatte. Inaktivitet og overvekt er bare noen av risikofaktorene.
Her kan det jobbes forebyggende både med trening/aktivitet og kosthold men også endring av livstilen og osteopatisk behandling kan være nyttig når man en gang har fått ryggsmerter.


Det viser seg at trening og aktivitet kan redusere risikoen for smerter i korsryggen med 33% og er nyttig når man allerede har uspesifikke kroniske smerter i korsryggen.

Det er viktig å huske at et treningsprogram ikke passer for alle og at det burde være individuelt tilpasset etter behovene og preferansene.


Også osteopati kan hjelpe med å lindre plager i korsryggen.

I kombinasjon med trening og variert, næringsrik kost og hvis nødvendig forandring av livstilen blir det en bra kombinasjon for å få det bedre.

Vet du ikke helt hvor du skal starte så kan det være lurt å henvende seg til en som kan faget sitt så du får best mulig resultater og veiledning underveis.

26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page